Centrale verwarming

Wanneer je in een woning meerdere kamers wil verwarmen is centrale verwarming de meest efficiënte manier om dit te kunnen doen.

CV ketelEnkel wanneer u slechts één kamer in het huis wil verwarmen kan een kachel zuiniger zijn.

De centrale verwarming is een verwarmingssysteem waarbij verwarmd wordt vanuit een punt.
Het bestaat uit één centrale ketel die de geproduceerde warmte verspreidt via een netwerk van leidingen of luchtkokers. Dankzij nieuwe bouwtechnieken en beter isolatiewaarden zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven voor traditionele verwarmingsinstallaties op de markt gekomen.

Je kan nu de cursus centrale verwarming downloaden waarmee jij je volledige centrale verwarming zelf kan plaatsen!

Centrale verwarming is ook veiliger, daar oude kachels schadelijke gassen en veel fijn stof uitstoten. Als de woning niet voldoende wordt verlucht, blijven deze schadelijke stoffen binnen in huis.
Een knop of thermostaat op het apparaat zelf, regelt meestal de temperatuur.

Bij een kachel is het niet mogelijk om een klokthermostaat te gebruiken om de stooktijd automatisch te regelen. Dat betekent in de winter: opstaan in een koude ruimte, en met warme voeten op een koude vloer.

Gaskachels zijn ook duurder in aankoop en in onderhoud, als meerdere kamers aparte gaskachels hebben. Gevelkachels kosten tussen vierhonderd en duizend euro per stuk.

Om die redenen is het bij de renovatie van een woning en zeker bij een nieuwbouw sterk aangewezen om gebruik te maken van cv.

Je moet er wel voor zorgen dat het vermogen van de ketel aangepast is aan de behoeften van de woning. Bij een te hoog vermogen heb je rendementsverlies en te hoge stookkosten.

Meestal wordt bij centrale verwarming in de verwarmingsketel, water opgewarmd. Dit warme water wordt door middel van een pomp rond gepompt van de verwarmingsketel naar de verschillende verwarmingselementen. Dit zijn meestal radiatoren, maar dit kunnen ook bijvoorbeeld convectoren, vloer- of muurverwarmingsleidingen zijn.
Het warme water stroomt door de elementen en die geven op hun beurt de warmte af aan de omgeving. Het water in de elementen koelt hierbij af en stroomt verder terug naar de verwarmingsketel. Daar kan het water opnieuw opwarmen om vervolgens opnieuw te worden rond gestuurd.

Als verwarmingsketel wordt zeer vaak een zuinige gasketel gebruikt, maar er bestaan veel verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld ook aardolie, zonne-energie, pellets of elektriciteit als energiebron gebruiken.
Die keuze hangt van verschillende factoren af en voornamelijk van het soort verwarmingselementen die je wil gebruiken.

Meer informatie over de verschillende soorten kan je op de pagina verwarmingsketels vinden.