Radiator berekenen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je woning te verwarmen met radiatoren, is het belangrijk de radiatoren te berekenen.
Hoeveel moet je er plaatsen en hoe groot moeten ze zijn?

Verschillende bronnen beweren de ideale formule te hebben om je radiator te berekenen. De ideale berekening bestaat echter niet. Dit omdat je eigenlijk moet rekening houden met enorm veel zaken.
Zo is er bijvoorbeeld de hoogte van je huis en de verdiepen, is het een alleenstaand of een rijwoning? Hoeveel vloer, wand en dakisolatie is er? Zijn er veel ramen in de woning? Staan die voornamelijk aan de noord- of zuid zijde van de woning?
Waait het veel waar de woning staat, en waait die wind recht op het huis of niet? En zo zijn er nog enorm veel zaken die een invloed kunnen hebben.
Maar uit ondervinding kunnen we zeggen dat die zaken een veel minder grote inpakt hebben dan bijvoorbeeld de isolatie van de woning.
Na berekening, blijkt zelfs dat de meeste van die zaken maar een verwaarloosbare invloed hebben.

We gaan er namelijk vanuit dat tegenwoordig de meeste mensen een condensatieketel hebben, of zullen kopen.
Dit omdat dankzij het zeer hoge rendement van deze ketels, de investering enorm snel is terug gewonnen!

Om een condensatieketel goed te doen werken, moet je er voor zorgen dat je woning op de gewenste temperatuur kan worden gebracht door gebruik te maken van een relatief lage watertemperatuur.

Zelf je radiatoren bereken en je volledige centrale verwarming plaatsen?
Het kan! Download snel de cursus centrale verwarming!

Zo kan je bijvoorbeeld een bepaalde woning verwarmen met vier radiatoren, waardoor water wordt gepompt, door de verwarmingsketel, aan 90 graden of je kan die zelfde woning verwarmen met zes radiatoren (of vier grotere radiatoren) waardoor water wordt gepompt aan 60 graden!
Het spreekt voor zich dat de verwarmingsketel die het water slechts tot 60 graden hoeft te verwarmen, minder zal verbruiken.
Bij een condensatieketel speelt hierbij nog het extra voordeel dat, hoe lager de watertemperatuur, hoe meer efficiënt de ketel ook het water uit de uitlaatgassen zal kunnen condenseren. Hierdoor zal hij dus nog wat zuiniger werken.

De tip is dus je radiator berekenen en ze overdimensioneren. Dit wil zeggen, neem er meer dan nodig, of neem ze wat groter dan nodig.
De meerprijs voor de grotere radiatoren heb je in geen tijd terug gewonnen aan een lager verbruik!

Het spreekt voor zich, wanneer je een nieuwe centrale verwarming installatie wil plaatsen of gewoon nieuwe radiatoren wil plaatsen, je hier best rekening mee houdt!

Als basis voor de radiator berekening in je woning kan je onderstaande tabel volgen:

Ruimte Gewenste temperatuur Nodig vermogen per m³
Hal 18 graden 70 W
Keuken 20 graden 77 W
Toilet 18 graden 70 W
Woonkamer 22 graden 85 W
Badkamer 24 graden 93 W

 

Op die manier kan je snel nagaan hoeveel vermogen de verwarmingselementen in de verschillende ruimtes moeten kunnen
produceren. (Let er wel op dat het nodig vermogen staat per kubieke meter en niet per vierkante meter! )

Eens je dit hebt berekend voor alle ruimtes, tel je die allemaal op om te weten hoeveel het vermogen de verwarmingsketel zal moeten kunnen leveren.
Tel bij het totaal best nog ongeveer 15% bij om de radiatoren te overdimensioneren.

Stel dat deze ruimte 15 m³ bedraagt en de radiator moet in de keuken komen te hangen. Dit betekent dan 15 m3 x 77 W = 1155 W.
Als extra regel kan men de volgende tabel toepassen op de bovenstaande
berekening:

Vrijstaand of hoekhuis +10%
Ruimte op het noorden + 10%
Goed geïsoleerd huis -10%
Slecht geïsoleerd huis +15%

Om vervolgens de radiator berekening te maken kan je meestal op de website van het merk van de door jou gekozen radiator tabellen vinden met de verschillende soorten radiatoren die ze leveren. Hierbij staat gewoonlijk hoeveel Watt ze kunnen leveren.

Dit is afhankelijk van de afmetingen. De hoogte, breedte en dikte spelen alle drie een belangrijke rol. Hieronder kan je hier een voorbeeld van vinden:

Om ruimte te sparen is het aangeraden om de dikke radiatoren te nemen om toch over een voldoende vermogen te beschikken. Wanneer je namelijk je radiatoren wat overdimensioneert blijkt al snel dat je behoorlijk veel en grote radiatoren nodig hebt.

Wil je toch niet zo veel radiatoren plaatsen, maar wil je wel zuinig omspringen met je energiekosten, is het sterk aangeraden om vloerverwarming te plaatsen.
De vloerverwarming komt namelijk neer op een enorm grote radiator, waardoor de temperatuur laag kan worden gehouden.