Stopcontact aansluiten

Een stopcontact, of ook wel wandcontactdoos genaamd, wordt gebruikt om een apparaat van stroom te voorzien. Ze zijn op vele plaatsen in huis te vinden, maar vaak zijn er net op de plaats waar je er nodig hebt, niet genoeg.

Een extra stopcontact aansluiten is dan de beste optie en is vaak niet eens moeilijk.

Meestal kan je gewoon aan een ander stopcontact, dat zich al dan niet in de zelfde ruimte bevindt, een aanpassing doen, waardoor jij een extra stopcontact kan plaatsen.

Zorg er in elk geval voor dat je er voor zorgt dat er geen spanning meer staat op het stopcontact voor je start met werken aan de elektrische installatie.
Hiervoor moet je in het verdeelbord de automaat afleggen, die de spanning voorziet naar het stopcontact waarvan jij wil aftakken naar je nieuw stopcontact.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat er in een circuit, maar acht groepen stopcontacten mogen worden aangesloten. Dit wil zeggen dat er een enkele automaat acht groepen stopcontacten van stroom mogen voorzien. Zijn er in jouw geval reeds zeven aangesloten, dan mag er nog een bij, maar zijn er reeds meer aangesloten, dan zal je dit moeten doen vanuit een stopcontact afkomstig van een ander circuit. Een groep stopcontacten zijn maximaal drie stopcontacten achter de zelfde afdekplaat.

Je kan er ook voor kiezen om een  een extra circuit leggen met een aparte automaat voor het nieuwe stopcontact.

Leer je alles over het aansluiten van de volledige elektrische installatie in de cursus elektriciteit. Met de juiste informatie kan jij alles!

Let wel op. Wanneer je grote aanpassingen uitvoert aan de elektrische installatie, dien je de installatie opnieuw te laten keuren.
Een stopcontact op een circuit bij plaatsen wordt gelukkig niet als grote aanpassing gezien en is toegelaten, zolang dit correct wordt uitgevoerd.
De aanpassing in de installatie dient ook te worden aangeduid in het elektrisch dossier. Op de pagina elektriciteit symbolen lees je hier meer over.

Maar hoe doe je dat nu, een stopcontact aansluiten?

dubbel stopcontact1Wanneer je direct naast een reeds bestaand stopcontact, een extra wil voorzien is dit het meest eenvoudige.
Boven of naast het inbouwdoosje die er reeds zit, monteer je het extra doosje. Om hier goed bij te kunnen zal je het gat in de muur groter moeten maken
naar boven, onder links of rechts afhankelijk van waar jij het extra stopcontact wenst te plaatsen.
Wanneer je bij het kap en breekwerk het bestaande inbouwdoosje te veel beschadigd, kan je dit maar beter ineens ook vernieuwen.
Het aansluiten gaat als volgt:

  • Maak de draden los die zijn aangesloten op het stopcontact.
  • Knip vervolgens drie stukjes draad af, blauw, bruin en groen/geel van 2,5mm²  en ontmantel de uiteinden zodat je het koper kan zien.
  • Verbindt de twee stopcontacten nu met behulp van de draden met elkaar. Sluit ze stevig aan.

Hierbij is het uiterst belangrijk dat je de de juiste draaddikte gebruikt! Gebruik VOB draad van 2,5mm². De automaat die het circuit moet beveiligen
mag bij stopcontacten namelijk 20A bedragen. Gebruik je een dunnere draad, zou deze door te hoge stroom kunnen smelten en brand veroorzaken!

Een stopcontact is meestal voorzien om zes draden aan te sluiten, waardoor het makkelijk wordt om er de drie extra draden op aan te sluiten.
Op de foto kan je duidelijk zien hoe je dit moet doen. Zorg er ook voor dat je de draden stevig vast schroeft, zodat ze achteraf niet kunnen los komen.

Op de foto is te zien dat ook op het tweede stopcontact zes draden zijn aangesloten.
Dit komt doordat er in een andere ruimte nog extra stopcontacten zijn aangesloten op dit zelfde circuit.

dubbel stopcontact2Op de foto's is gebruik gemaakt van inbouwdoosjes om in een muur in de bouwen. Op de foto zijn deze niet ingebouwd om alles duidelijk te maken.

Om stopcontacten in de bouwen in een holle wand worden andere inbouwdoosjes gebruikt.

Wanneer de kabels goed zijn aangesloten kan je de stopcontacten in de doosjes plaatsen. Maak ze vast door middel van de twee schroeven links en rechts. Met die klauwen klemmen de stopcontacten zich vast in het doosje. Zorg er voor dat ze volledig tot tegen het doosje zitten en dat er niet per ongeluk een kabel kan zitten tussen de klem en het doosje!


dubbel stopcontact3Je kan het geheel afwerken met een dubbel afdekkapje zoals de foto hiernaast. Let hierbij op dat je het juiste kapje aankoopt.
Wanneer je de stopcontacten boven elkaar hebt geplaatst moet je een ander plaatje gebruiken dan wanneer je ze naast elkaar zet!

In Nederland wordt soms gebruik gemaakt van een zogenaamd dubbel stopcontact.
Op onderstaande foto kan je zien hoe je dit kan aansluiten. Merk wel op dat deze soort aarding niet toegelaten is in België, maar wel in Nederland.

Ook hier kan je zien dat er steeds twee aansluitingen zijn per contact.
Blauw en bruin of zwart zijn de aansluiting waar spanning op komt.
De geel/groene kabel moet steeds worden aangesloten aan de aarding in het midden.

dubbel stopcontact4