Sanitair warm water

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Voor de bereiding van dat warm water is energie nodig. Hiervoor is het tegenwoordig sterk aangewezen te kiezen voor een zuinige installatie.
Ongeacht welk toestel je gebruikt voor de verwarming van het water, het belangrijkste blijft om aandacht te schenken aan zuinig gebruik. Gemiddeld hebben personen die zuinig omspringen met sanitair warm water slechts half zoveel warm sanitair water nodig als mensen die er kwistig mee omspringen. Zo verbruikt het ene gezin van vier personen 3500KWh meer dan het ander.
Een ecologische regendouchekop is bijvoorbeeld een goede combinatie tussen zuinigheid en luxe.

Sanitair warm water wordt in een boiler of doorstromer gewoonlijk opgewarmd tot ongeveer 60°C. Op die temperatuur is het energieverlies beperkt, maar kan dit wel voor een optimaal comfort zorgen.

Sanitair warm water kan geproduceerd worden met hetzelfde toestel als voor de ruimteverwarming (combitoestel) of afzonderlijk.

Vaak is centrale opwekking de goedkoopste oplossing bij nieuwbouw of totale renovatie.
Het probleem hierbij is echter het transport van dat water naar alle aftappunten.
Een deel van het warme water blijft ongebruikt achter in de buizen en verliest daar haar warmte.
Dit verlies draagt slechts in zéér beperkte mate bij aan de opwarming van je woning.
Sanitair leidingen liggen namelijk zeer vaak grotendeels op de grond onder de isolatie.
De gemiddelde temperatuur van leidingwater is 12°C. Dit moet snel worden opgewarmd tot 55 ~ 60°C wat dus minder zuinig gebeurd dan bij een verwarming zoals radiatoren of vloerverwarming.

sanitair warm waterWarmwaterleidingen zijn hierdoor best niet langer dan acht meter. Het lang wachten op warmwater wordt dan ook als onaangenaam ervaren.
Op de afbeelding hier links is de leiding naar de keuken dus te lang.

Het grootste deel van ons sanitair warm water verbruik is in de douche en/of bad. Het is dus sterk aangewezen om de doorstromer of boiler hier zo dicht mogelijk bij te plaatsen om de verliezen te beperken.

Er bestaan wel oplossingen om toch overal onmiddellijk over warm water te beschikken in je woning. Ook wanneer je werkt met een centraal sanitair verwarmingstoestel. Lees hier alles over in de cursus sanitaire installaties.