Warm water produceren

Warm water producerenGemiddeld spenderen we 10 tot 15% van ons budget voor "energie" aan de productie van sanitair warm water.
Dit lijkt op het eerste zicht misschien weinig, maar dit komt in de meeste gevallen toch neer op een hoge kostprijs.

Het spreekt voor zich dat grote douchekoppen, jacuzzi's en stoombaden het energieverbruik enorm doen toenemen.

De goedkoopste manier om minder sanitair warm water te verbruiken is gewoon bewust spaarzaam zijn en gebruik maken van een spaardouchekop.

Douche warmte recupereren

Er bestaan verschillende systemen om de warmte van het afgevoerde sanitair water te recupereren.

Met deze systemen kan je voor een lage investering toch al snel 40% energie besparen voor de productie van sanitair warm water.

Er bestaan drie systemen voor de productie van warm water:

  • Geisers (doorstromers)
  • Boilers
  • Gecombineerde verwarmingsketels

Ze hebben elk hun voor en nadelen.

Het voordeel van een geiser is dat de beschikbare hoeveelheid onbeperkt is. Het debiet is dat wel. Maximaal 13 liter/minuut ongeveer. Voor het nemen van een standaard douche is dit geen probleem, maar in de woning kan maar één persoon tegelijkertijd warm water uit een kraan laten lopen, anders wordt het debiet te laag. Er bestaan geisers die op gas werken en er bestaan er die op elektriciteit werken. De laatste heeft een veel beperkter debiet en wordt voornamelijk gebruikt als kleine keukengeiser.

Het voordeel van een boiler is dat het debiet niet beperkt wordt door het toestel. Er kan dus ook op verschillende plaatsen tegelijkertijd in de woning warm water afgetapt worden. Een boiler heeft wel een bepaald beperkt volume, waardoor deze meestal meer ruimte in beslag neemt dan een geiser en de waterhoeveelheid beperkt is.
Een boiler kan werken op elektriciteit of gas, maar er bestaan ook  warmtepompboilers, zonneboilers en een boiler kan ook worden opgewarmd door een externe warmtepomp of een gas, hout of pelletkachel.

Gecombineerde verwarmingsketels zijn verwarmingsketels die zorgen voor de verwarming van de woning én voor het sanitair warm water.

Deze kunnen werken met een eiser of met een boiler of een combinatie.

Dit zijn zeer compacte toestellen.

Warm water produceren met zonne-energie

Veel mensen hebben wel interesse in een systeem op zonne-energie, maar de keuze is vaak zeer moeilijk.

Kies je nu best voor pv-zonnepanelen of voor een zonneboiler?

zonnepanelen

In elk geval welk systeem je ook kiest, besparen zal je zeker doen want zonne-energie is gratis. Maar we hebben uiteraard liefst dat we de investering zo snel mogelijk terug verdienen.

De installatie zelf plaatsen is al een zeer goede eerste stap. Het is niet zo moeilijk als je geen schrik hebt om op je dak te kruipen.
De cursus sanitair kan je hier zeer goed bij helpen alsook met het maken van de juiste beslissing welk toestel best geschikt is.

Een zonnecollector produceert ongeveer 4x meer energie voor het zelfde oppervlakte dan pv-panelen.

Voor een gezin van 4 personen is al snel 4m² collector oppervlakte nodig, dus dit zou 16m² pv panelen zijn.

Eens de zonneboiler zijn maximale temperatuur heeft bereikt, doorgaans 85°C zal deze stoppen met werken. Systemen met een druksysteem zullen in een soort beveiligingsmodus gaan. Deze werken met een glycolmengsel en dit loopt best niet te hoog op in temperatuur.

Tijdens een lange zonnige periode van enkele dagen is het, afhankelijk van het verbruik, mogelijk dat de boiler zijn maximale temperatuur behaald. Vanaf dat moment zal het zonneboiler systeem dus ook geen bijkomende energie meer opwekken.
Bij pv-panelen het je dit "verlies" niet.

Om er voor te zorgen dat de maximale temperatuur nooit behaald wordt, kan je een tweede buffervat voorzien of een zwembad verwarmen met het zonneboiler systeem. Zo kan je er voor zorgen dat de zonneboiler altijd zijn volle energie kan produceren. Het brengt echter extra kosten met zich mee.

De gewone elektrische boiler wordt steeds meer vervangen door een warmtepompboiler.
Dit komt omdat deze meer dan drie keer zuiniger kan zijn en gewoon eenvoudig de oude elektrische boiler kan vervangen zonder veel aanpassingen te moeten doen.

Een warmtepompboiler gebruikt warme lucht om het water op te warmen en blaast koudere lucht uit. Op hete dagen in de zomer is dit een extra voordeel, echter in België en Nederland komen de hete dagen minder vaak voor dan de koude dagen.
Je kan de warmtepompboiler dus best plaatsen op een locatie in je woning die geïsoleerd is van de andere kamers in huis. Ideaal is bijvoorbeeld een kelder, garage of wasplaats.

Om het systeem nog zuiniger te maken, kan je de warmtepompboiler combineren met pv-zonnepanelen.
Doordat pv-panelen enkel overdag elektriciteit kunnen opwekken, kan je instellen dat de warmtepompboiler ook enkel overdag mag werken.

Bij een ventilatie systeem C of C+ wordt er warme lucht naar buiten geblazen. Door deze warme lucht te gebruiken voor de warmtepompboiler zal je nog meer besparen.

Het ventilatie systeem moet wel in balans blijven: de koude lucht van een warmtepompboiler naar buiten laten blazen zou de ventilatie volledig uit balans brengen en mag je dus niet doen.

Ofwel moet dus de aangezogen lucht én uitgeblazen lucht in de woning gebeuren ofwel moet lucht buiten worden aangezogen en moet die ook buiten worden uitgeblazen.

Tegenwoordig bestaan er warmtepompboilers die de ventilator van het ventilatiesysteem vervangen.Warmtepompboiler op ventilatie
De verloren warme lucht bij een C of C+ ventilatiesysteem wordt gebruikt om water op te warmen. De koude lucht wordt naar buiten geblazen.

Een normaal debiet bij een ventilatiesysteem ligt rond de 150m³/h. (zie ook cursus ventilatie)
Bij een warmtepompboiler ligt dat debiet normaal veel hoger, meestal rond 450 m³/h.
Warmtepompboilers aangesloten op het ventilatiesysteem moeten dus het debiet beperken wat ten koste gaat van het opwarmingsvermogen.

Toch zijn deze warmtepompboilers zoals de Atlantic Aeraulix in staat om in minder dan 24 uur tijd een vat van 200 liter van 10°C tot 60°C te brengen.

Let wel op, warmtepompboilers hebben doorgaans ook een elektrisch steunverwarmingselement zitten. In dit geval 1800W, wanneer dit element aanslaat verbruikt de warmtepompboiler veel meer.

Een warmtepompboiler met extra spiraal heeft de mogelijkheid om te worden bij-verwarmd met een zonnecollector.

Warmtepomp2Ook met een warmtepomp is het mogelijk om op een zuinige manier water te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en is hierdoor vooral interessant in combinatie met pv-zonnepanelen.
Tot voor kort hadden warmtepompen het moeilijk om water te verwarmen tot 60°C. Dit kunnen ze intussen wel, maar het rendement is hierbij wel aanzienlijk lager dan wanneer ze water moeten verwarmen tot een lagere temperatuur.

In de cursus sanitaire installaties lees je alles over het produceren van warm water en hoe je zelf je volledige installatie kan plaatsen.

Merk op dat je in België en Nederland niet het hele jaar kan genieten van "gratis" warm sanitair water, geproduceerd door de zon.
Wij hebben hier namelijk te weinig zon voor in de wintermaanden.

Je zal dus steeds nog moeten beroep doen op extra elektriciteit, gas, hout of pellet verbruik.


Een zonneboiler kan bijvoorbeeld zeker interessant zijn in combinatie met een cv hout- of pelletkachel. Voor deze toestellen wordt bijna altijd een extern buffervat gebruikt.
Je kan er dus voor zorgen, dat in de winter de houtkachel zorgt voor bijverwarming voor sanitair warm water en dat het buffervat van de cv-kachel installatie gebruikt wordt wanneer in de zomer de zonneboiler dreigt te warm te worden.