Elektriciteit aansluiting
Elektriciteit
Domotica
Sanitair
Centrale verwarming
Ventilatie


 

Leer zelf je elektrische installatie leggen en

bespaar tot 70% op uw budget!!

 

Cursus elektrische installaties

 

 

 

Elektriciteit aansluiting

De elektriciteit komt via een netwerk van kabels en leidingen in de woningen en bedrijven.
Dit netwerk beheren is de opdracht van de distributienetbeheerder (of
elektriciteitsleveranciers).

Op onderstaand kaartje is aangegeven op welk grondgebied de distributienetbeheerders
Gaselwest,
Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek, IMEA en Sibelgas actief zijn voor elektriciteit.

Ze staan in die zelfde volgorde van boven naar onder.
Rechts staan deze die in Nederland van toepassing zijn.
         
(bron: Eandis & SolarNRG)

 
Tip! Je kan de cursus elektrische installaties downloaden waarin de elektriciteit aansluiting duidelijk wordt uitgelegd en waarmee jij volledig zelf de elektrische installatie in je woning kan plaatsen of aanpassen! Een echte aanrader!
Voordat de netbeheerder je op zijn netwerk kan aansluiten, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
  • Een contract afsluiten met een distributienetbeheerder
  • De elektrische installatie moet goedgekeurd zijn door een erkend controleorganisme.

    elektriciteit aansluiting

- Vraag je definitieve aansluiting tijdig aan, doorgaans dien je enkele weken te wachten.

- De aansluitingskosten variëren van netwerkbeheerder tot netwerkbeheerder. Informeer je hier tijdig over.

- De aansluiting omvat ook de plaatsing van een teller – ook wel meterkast - en het aansluiten van de toevoerkabel door de netwerkbeheerder of een door hem aangestelde onderaannemer.

- De (eventuele) graafwerken voor de plaatsing van deze toevoerkabel kan je door de netwerkbeheerder laten uitvoeren tegen betaling of zelf uitvoeren. Volg in dit laatste geval de instructies van de netwerkbeheerder.
Doorgaans dien je een loodrechte sleuf te graven van de plaats waar de toevoerleiding de woning binnen komt tot op de rooilijn. Dit tot een diepte van min. 80 cm. Je kan ook een wachtbuis met trekdraad klaar leggen.

- In heel wat gemeenten krijg je een aansluitbocht of energiesteen bij het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning.
Deze mu
urdoorvoer kan je inwerken tijdens de bouwwerken. Achteraf kunnen alle nutsvoorzieningen hier eenvoudig langs binnengebracht worden. Een voorbeeld zie je hier rechts op de foto.- Voor de aansluiting heb je de keuze uit een enkelvoudige meter, een tweevoudige meter of uitsluitend nachttarief:

  • Enkelvoudige teller: hanteert eenzelfde tarief, zowel overdag als ’s nachts
  • Tweevoudige teller: schakelt na een bepaald uur over op het zogenaamde nachttarief. Tot een bepaald uur ’s morgens kan je aan een goedkoper tarief elektriciteit verbruiken. Dit kan zinvol zijn voor de wasmachine, vaatwasser, verwarming,…
  • Uitsluitend nachttarief: hiervoor wordt een aparte teller geplaatst naast de enkelvoudige of tweevoudige meter. Deze teller op nachttarief is vooral interessant voor wie met accumulatieverwarming werkt of met een elektrische boiler
- Naast het type teller kan je ook het maximale vermogen kiezen.
Dit vermogen wordt bepaald door de toestellen die je zal gebruiken. Het vermogen wordt wel eens uitgedrukt in een- of driefasig of de keuze tussen 380 of 230 V. Als er al een aansluiting is aan je woning of in je straat is de goedkoopste oplossing meestal deze vragen.

Een uitgebreide uitleg over de elektrische aansluiting en over hoe je zelf je woning volledig van elektriciteit kan voorzien kan je vinden in de cursus elektriciteit.