Zekeringkast

De zekeringkast is eigenlijk het hart van de volledige elektrische installatie.
Deze kast wordt ook wel automatenkast, groepenkast of verdeelkast of genaamd.

zekeringenkastVan hieruit wordt de stroom verdeeld en gestuurd naar de verschillende verbruikers zoals de verlichting en stopcontacten.
De zekeringkast heeft ook een veiligheidsfunctie. Zo moeten er verliesstroomschakelaars in aanwezig zijn, die voorkomen dat er ongemerkt ergens een lekstroom kan vloeien. Mocht dit wel zo zijn, zou bijvoorbeeld de behuizing van een toestel onder spanning kunnen komen te staan. Wat uiteraard zeer gevaarlijk kan zijn.

Wil je zelf je zekeringkast aansluiten en je volledige elektrische installatie kunnen leggen, download dan snel de cursus elektrische installaties!

De verschillende componenten die worden geplaatst in de zekeringkast worden benoemd op de pagina elektrische installaties.

Het is sterk aangewezen een stevige professionele zekeringkast te kopen. Deze kosten wel iets meer dan deze die je kan vinden in de goedkoopste doe het zelf zaken.
Bij de betere zekeringkasten gaat het bekabelen van de kast gaat er bijna altijd gemakkelijker in doordat er meer ruimte voorzien is. Ze zijn ook een stuk steviger gemaakt, wat in ruimtes zoals een garage of kelder niet onbelangrijk is.

Bij een nieuwe installatie moet je goed uitrekenen hoeveel ruimte je in de zekeringkast nodig zal hebben.
Hiervoor dien je het aantal differentieel schakelaars en het aantal automaten vooraf goed te weten. 

Denk er ook aan dat bij een netspanning 3x230V of 3X400+N grotere differentieel schakelaars nodig zijn dan bij 2X230V.

De grootte van de zekeringkast wordt uitgedrukt in het aantal modules. Een module staat gelijk aan de ruimte die nodig is voor één pool van een automaat of differentieel.
Een automaat is bijvoorbeeld  2P 16A. Dit is een tweepolige automaat die een maximale stroom van 16 ampère door laat. Deze neemt dus 2 modules ruimte in beslag.

Zekeringenkast domoticaBij een installatie met teleruptoren dient de automatenkast wat groter te zijn dan bij een klassieke installatie. Per teleruptor moet je afhankelijk van het type 1, 1,5 of 2 modules rekenen.
Wanneer je werkt met een PLC sturing of een domotica systeem om komen in de zekeringenkast de verschillende modules. Deze kunnen veel plaats in nemen, meestal heb je nog een pak meer plaats nodig dan de bij de kleine teleruptoren.

Een grotere kast betekent ook een hogere aankoopprijs. Zodra de zekeringkast meer dan ongeveer 72 modules groot is, wordt deze een pak duurder. 
Zeker de metalen kasten zijn prijzig.Eventueel kan je er in dat geval voor kiezen om twee pvc zekeringkasten naast elkaar te plaatsen in plaats van een grote metalen kast.

Maar wist je trouwens dat je ook zelf je zekeringkast mag maken?
Op de twee foto's op deze pagina staan zekeringkasten die zelf zijn gemaakt. Het maken van de kast neemt wel wat tijd in beslag wel wat tijd,
maar in sommige situaties kan het zeker interessant zijn.

De zekeringkast op de foto is bijvoorbeeld geplaatst in een appartement waar slechts een zeer smalle ruimte beschikbaar was. Toch werd gebruik gemaakt
van een domotica systeem. De kast is dus lang en smal gebouwd.
Let wel op, hierbij moet je je aan bepaalde belangrijke regels houden!

In vochtige ruimtes zoals onder een carport is het noodzakelijk om een spatwaterdichte zekeringkast IP65 te gebruiken.

Meer informatie over het aansluiten van je zekeringkast en over de volledige elektrische installatie kan je ook vinden in de cursus elektrische installaties. Een echte aanrader!