Bad plaatsen

Een bad plaatsen, hoe begin je daar aan?
Het eerste wat je moet weten is welk soort bad je zou willen plaatsen.
Meestal wordt een bad geplaatst waarrond deze op platen wordt betegeld. Een oud of retro bad met leeuwenpootjes plaatsen is een makkelijkere oplossing, maar dit gaat ten koste van wat lastiger kuiswerk nadien.
In sommige gevallen kan een bad ook volledig worden ingewerkt in de vloer.

Download snel de cursus sanitaire installaties en plaats zelf volledig je sanitair!

Denk overigens voor je begint met kappen en uitbreken waar je aan begint. Goed voorbereid zijn, scheelt je een pak problemen achteraf. Een badkamer die je een periode bijna niet kan gebruiken is namelijk niet aangenaam.

Zoek eerst uit welk formaat de badkuip mag zijn. Denk er aan dat een groot bad zeer aangenaam is, maar veel ruimte in neemt en wanneer je vaak het bad gebruikt, duurt het ook langer voor dit is vol gelopen en het vraagt meer energie om
veel warm water op te warmen.

Eens je beslissing is genomen en je de badkuip hebt aangekocht, plaats je eerst de badkuip op de plaats waar hij zou moeten staan.
Zet hem op een stevige vaste ondergrond. Chape is niet aan te raden, tegels of beton zijn beter.

Een nadeel van een bad is meestal de hoge rand om in te stappen.

bad plaatsenHierdoor is het aangewezen om je badkuip zo laag mogelijk te plaatsen. Een oplossing hiervoor is de badkuip op de betonlaag van je woning zetten. De vloer komt wat hoger dan de betonlaag waardoor je bad ongeveer tien centimeter dieper kan zitten. Let wel op dat je nog voldoende ruimte over houdt voor de waterafvoer van het bad onderaan!

Let er hiervoor ook op dat de water afvoer geen al te lange weg hoeft af te leggen. Hoe minder afstand en hoe minder bochten hoe beter. Eens je de positie van het bad hebt bepaald, kan je het waterpas zetten met de stelpoten onderaan het bad. Deze kan je in en uit schroeven om het bad op deze plaats hoger of lager te zetten. Leg hiervoor je waterpas op de randen van het bad om dit te controleren. Daarna kan je even wat water in het bad te gieten om na te gaan of dit goed en volledig kan weg stromen.

Vervolgens moet je een versteviging maken voor de randen van het bad. Wanneer de badkuip tegen de muur aankomt is dit langs deze kant(en) makkelijk.
Je tekent de hoogte van de rand van het bad af op de muur, en plaatst een houten lat net onder de rand als versteviging.
De randen waar het bad niet tegen de muur komt kan je ondersteunen met een stevige multiplex plaat, of je kan hiervoor een muurtje metselen.

Teken de breedte van de badkuip af op de vloer en bouw binnen deze lijn de versteviging. Denk er aan dat je best een luikje voorziet om nadien nog bij de afvoer te kunnen.

Eens je de versteviging hebt geplaatst, kan je de badkuip er op plaatsen. De versteviging kan je nu afwerken met bijvoorbeeld een watervaste plaats zoals Lux-elementen. Hierop kan je nadien makkelijk tegels kleven.

Met een watervaste silicone kan je alles volledig dicht kitten in de naden.

Wil je meer weten over het plaatsen van een bad en over de volledig sanitaire installatie, download dan snel de cursus sanitaire installaties!.