Riolering aanleggen

Op de pagina water afvoer kan je meer theoretische informatie vinden.
Bij het plaatsen van de afvoer is het belangrijk daar ook rekening mee te houden.

De juiste diameter is uiterst belangrijk. Hieronder vind je hiervoor de te respecteren tabel.
Deze diameter wordt steeds gemeten langs de binnenkant van de buis:

32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv.
40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, wasmachine, douche, gootsteen.
90 ~ 110 mm: Toilet, uitgietbak

Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
vb: wastafel en douche = minstens diameter 50 mm.

Om geurhinder tegen te gaan wordt er bij een afvoer steeds een sifon voorzien. Andere namen voor sifon zijn waterslot of zwanenhals.
Dit zorgt er namelijk voor dat de gassen die de geur veroorzaken worden afgesloten door middel van afvoerwater.

Bij het plaatsen van de sifon is het aangewezen een type te nemen, waarop een aflaatschroef aanwezig is. Hiermee is het mogelijk om de sifon te reinigen, wanneer deze eventueel verstopt zou raken.
Doordat het water door de sifon een vreemde beweging moet maken, is dit namelijk de eerste plaats waar de afvoer verstopt.

Wil je meer weten over de afvoer plaatsen en wil je de volledige sanitaire installatie in je woning zelf kunnen leggen, download dan snel de cursus sanitaire installaties!

Afvoerbuizen bestaan in verschillende wanddiktes. De buizen met een hogere kwaliteit hebben een dikkere wand. Merk wel op dat de binnendiameter steeds ongewijzigd blijft. Zo zal een afvoerbuis van hogere kwaliteit, met de zelfde binnendiameter als een lagere kwaliteit buis, een grotere buitendiameter hebben.

Het spreekt voor zich, dat het veiliger is om niet te werken met te goedkope en dus dunne buisjes. Deze kunnen bij een lichte slag reeds breken. Let er wel op dat je eerst een keuze maakt welke soort buizen en hulpstukken je zal gebruiken, en gebruik deze dan voor je volledige sanitaire installatie.
Wanneer je gebruik zou maken van verschillende soorten door elkaar, zal dit het afvoer plaatsen bemoeilijken, doordat de afvoer buizen niet altijd mooi op elkaar zal passen.

riolering aanleggenVoor het plaatsen van de grote rioleringsbuizen die onder de funderingen van je woning komen, moet je zeker dikwandige kwaliteitsvolle buizen gebruiken.
Meestal is het plaatsen van die buizen de taak van de bouwaannemer.
Wanneer je nadien je tuin (opnieuw) wil aanleggen, kan je eventueel op een afvoerbuis stoten. Mocht dit een goedkope buis zijn, bestaat de kans dat deze het hierdoor begeeft.

De riolering aanleggen in een nieuwbouw woning of een totale renovatie doe je best als eerste werk.
Dus voor je de sanitaire toevoer, de centrale verwarming en de elektriciteit legt.
De ventilatie wordt best ook als een van de eerste werken uitgevoerd..

Dit is zo omdat je best eerst de buizen of leidingen plaatst, die het meeste plaats in beslag nemen. 
Om deze verstoppingen te vermijden is het belangrijk bij het aanleggen van de riolering, dat je liefst zo weinig mogelijk en geen te scherpe bochten maakt met het buizenstelsel. Zorg er ook voor dat je de de rioleringsbuizen onder de juiste hellingsgraad legt om het afvalwater te laten afvloeien.
Het is ook belangrijk dat je voor de buizen de juiste diameter respecteert. Dit en het vorige punt zorgen er namelijk voor dat verstoppingen worden vermeden. Een te grote diameter kan, tot velen hun verbazing, ook voor verstoppingen zorgen.

Mochten er hierbij sanitair toevoerbuizen of elektriciteitsbuizen in de weg liggen, kan dit voor vervelende problemen zorgen.
Als je hierdoor je afvoerbuizen meer bochten moet laten maken, zal het verstoppingsgevaar toenemen en zal het afvalwater ook minder vlot weg vloeien.

Bij een te weinig steile hellingsgraad zal het water blijven staan in de buizen en zal het te traag weg vloeien. Bij een te hoge hellingsgraad zal het water te snel door de buizen vloeien waardoor het vuil niet goed wordt meegevoerd. Dit heeft tot gevolg dat dit blijft liggen en zal ophopen, wat een verstopping tot gevolg zal teweeg brengen.

Bij het aanleggen van de riolering is het belangrijk dat je hiervoor de wetgeving volgt.
Deze is namelijk onlangs aangepast. Nu ben je bij een nieuwbouw woning verplicht om bij het afvalwater het regenwater te scheiden van het ander afvalwater.
Ook wie nu reeds aangesloten is op de riolering, kan in de toekomst, bij aanleg van een gescheiden riolering, verplicht worden om het hemelwater te scheiden.

Doorgaans gebeurt het aanleggen van de riolering door de bouwaannemer. Hij is dus verplicht van deze riolering reeds te scheiden. Ook wanneer in de straat nog al het rioolwater in één zelfde buis uitmondt.

Door hemelwater te scheiden van afvalwater en dit hemelwater indien mogelijk te hergebruiken en/of te infiltreren in eigen bodem, wordt een eerste belangrijke stap gezet tot de waterzuivering. Hoe minder het afvalwater verdund wordt, hoe beter het afvalwater kan worden getransporteerd en gezuiverd. Bij hevige regenval worden de riolen door de scheiding van het afvalwater en hemelwater minder belast, wat de kans op overstromingen verkleint. Vuil rioolwater komt op die manier ook niet in het oppervlaktewater terecht. Bovendien is het resultaat van het zuiveringsproces beter wanneer het afvalwater niet verdund is en ligt de exploitatie- en energiekost voor de zuivering lager. Scheiden van afval- en hemelwater is dus zowel ecologisch als economisch voordelig. Hoe minder het afvalwater verdund wordt met proper hemelwater, hoe beter het afvalwater kan worden getransporteerd en gezuiverd.

TIP! Wanneer jij zelf je volledige sanitaire installatie wil kunnen aanleggen, download dan snel de cursus sanitair! Dit is een echte aanrader. Veel succes!