Waterleiding aanleggen

Nadat je alle aansluitingen in je woning hebt afgetekend kan je starten met aanleggen van de waterleiding.

Je kan de cursus sanitair downloaden waarmee jij alle waterleidingen kan aanleggen. De volledige sanitaire installatie wordt er in uitgelegd, een echte aanrader!

Met een dubbele slijper is de diepte van de sleuven makkelijk in te stellen en is de afstand tussen de twee sleuven constant. Het omhulsel van de moderne
sanitairbuizen is ongeveer 26mm. Je kan dus een sleufbreedte en -diepte instellen van 30 tot 35mm en ben je zeker dat je leidingen er mooi in zullen
passen, zonder onnodig veel steen weg te kappen.

 Een nadeel aan een dubbele slijpaftekenen en uitslijpener is echter zijn hoge kostprijs. Een goedkope dubbele slijper zal gewoonlijk een te laag vermogen hebben waardoor het
slijpen zeer traag en lastig gaat.

De sleufbreedte is vaak ook beperkt, waardoor je toch een gewone slijpschijf zal nodig hebben voor het slijpen van bijvoorbeeld sleuven voor sanitair buizen.


Voor eenmalig gebruik is het dus aangewezen een goede dubbele slijper te huren, of om een gewone slijpschijf te gebruiken.
Gebruik steeds goede diamantslijpschijven.
Slijp de sleuven weg op de lijntjes die je hebt afgetekend. Daarna kan je ze met een beitelhamer uitkappen.

 

inmetselen 3Eens je alle sleuven hebt gemaakt, kan je de aftappunten op de juiste plaats monteren. Eerst bepaal je hoe diep je het aftappunt in de beugel moet schuiven.
Er zijn bij de meeste systemen namelijk verschillende standen mogelijk, afhankelijk van welk gleufje je gebruikt.
De vorm kan verschillen afhankelijk van het merk dat je gebruikt maar het principe van de plaatsing blijft altijd het zelfde.
Met een waterpas kan je nagaan of je de de beugel horizontaal hebt geplaatst.
Daarna kan je het geheel dicht metselen.

Waterleidingen aanleggen doe je best door gebruik te maken van zogenaamde multiskin buizen.
Dit zijn meerlagige buizen. Je kan er ook kopen zonder aluminium tussenlaag deze zijn minder geschikt. Deze laag zorgt er voor dat de buis zuurstofondoorlaatbaar wordt.

De grote voordelen hiervan zijn:

  • buizen in grote lengten te verkrijgen (rollen van 25 en 50m) en makkelijk op maat te snijden;
  • koppelstukken worden gewoon geschroefd, geen speciaal gereedschap nodig;
  • buizen kunnen zonder verdere bescherming in muur of chape geplaatst worden (metaal daarentegen moet tegen corrosie beschermd worden);
  • bij breuk van de binnenbuis kan deze vervangen worden zonder breekwerk (breuk van metalen buis in de chape is een ramp. Uitbreken van de vloer is nodig!)

leidingenDeze buis-in-buissystemen zijn, net zoals metalen buizen, verkrijgbaar in verschillende diameters en vragen geen speciaal gereedschap.
Rond de multiskin leiding zit nog een rode of een blauwe beschermende buis voor de respectievelijk warm- en koudwateraansluiting.

Je let er best op bij het leggen van de leidingen dat deze een zo kort mogelijke afstand volgen, maar dit zonder, of met zo weinig mogelijk
kruisingen. Wanneer twee leidingen op elkaar liggen komen die al ongeveer vijf centimeter hoog.
Drie leidingen boven elkaar is vaak al de hoogte van het vloerpas!
Als achteraf dan blijkt dat daar nog een elektriciteit kabel boven moet komen, kan je met een problemen zitten.
Houd ook rekening met de leidingen die er eventueel moeten komen voor de centrale verwarming. Zeker indien vloerverwarming zal worden geplaatst.

 

inbouwdoos aansluitenHet aanleggen van de waterleidingen doe je best door het starten van de collectoren en de leidingen te leggen naar de aftappunten. Sluit ze dus eerst aan op de collectoren en daarna aan de aftakpunten. Je kan daarna de sleuven terug dichten met metselmortel. Eventueel kan je rond de buizen eerst grotere holten opvullen met PU-schuim, dit zal zorgen voor wat geluid en warmteisolatie.

Voor een duidelijke uitleg over hoe je best je waterleidingen kan aanleggen en over de volledige sanitair installatie kan je terecht bij de cursus sanitair .
Daarin vind je alles wat je moet weten voor de installatie in je woning zeer duidelijk uitgelegd.