Hetzelfdoen.be is CO₂ negatief!

bomenVoor elk boek dat verkocht wordt op hetzelfdoen.be planten wij vijf bomen. Hierdoor stoot de onderneming geen CO₂ uit, maar reduceert het!

Er wordt een kleine hoeveelheid CO₂ uitgestoten voor de productie van onze boeken. Wanneer milieu-onvriendelijke inkt en niet-gerecycleerd papier zou worden gebruikt, zou dit ongeveer zorgen voor één kg CO₂ uitstoot per boek.

FSCMaar ons lokale drukkerij gebruikt alleen papier met een FSC-label. Een FSC label of claim op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van onze bossen (bvb. ook door recyclage).

Ook het transport van en naar de drukkerij en naar het postkantoor gebeuren milieuvriendelijk (fiets).

Een boom die via ons wordt geplant, neemt minstens één kg CO₂ op per jaar. De bomen blijven ook jaar na jaar CO₂ omzetten in zuurstof. In normale omstandigheden worden de bomen meer dan 100 jaar oud.

kiemplant

De bomen zullen ook gegarandeerd niet worden gekapt. Alle bomen die geplant of ingezaaid worden, zijn namelijk bomen met nuttige voordelen voor de mens. Zo levert de Acacia seneyal een “cashcrop” product: gum. Gum is een bindingsmiddel voor o.a. de voedingsindustrie (bv. Coca Cola). Voor gum wordt een gegarandeerde prijs gegeven op de internationale markt. De plaatselijke bevolking verdubbelt er haar jaarinkomen per capita mee. Levend zijn deze bomen dus meer waard dan gekapt.

De CO₂ reductie is maar één van de vele voordelen die de bomen opleveren:

  • Stoppen van de vluchtelingenstroom van de Afrikaanse ‘dry-lands’ naar Europa.
  • Verwoestijning in Afrika wordt gestopt en er komt een beter waterbeheer.
  • Stijging van de biodiversiteit.
  • Voedsel voor iedereen.
  • Realisatie van lokale micro-economie.
  • Onderwijs voor iedereen.

Meer informatie kan je vinden op de website van Ondernemers Zonder Grenzen.

logos ozg