Elektrische verwarmingstoestellen

Er bestaan zeer veel soorten elektrische verwarmingstoestellen.
De ene werkt veel efficiënter dan de andere.
Toch is elektrisch verwarmen meestal niet financiële rendabel.

Lees hier ook meer over op de pagina elektrisch verwarmen verantwoord?

Elektrische stralingspanelen

Elektrisch stralingspaneelDeze panelen zijn al enige tijd aan een opmars bezig. Soms worden ze ook infraroodstralers genoemd. Deze panelen zenden alleen onschadelijke lange golfstralen uit, net als de watergevoede, vloer-, wand-, en plafondverwarming.

Ze zorgen dus hoofdzakelijk voor stralingswarmte en worden bij voorkeur aan het plafond gemonteerd.

Tegenwoordig zijn deze ook beschikbaar met de opdruk van een mooie foto. In sommige gevallen kan je zelfs je eigen foto laten drukken op een paneel.
Stralingspanelen worden warmer dan watergevoede vloer-, muur-, of plafondverwarming en leveren hierdoor meer warmtestraling voor een kleiner oppervlakte.

Hierdoor creëer je zones in de woning. Hoe dichter je je bij het paneel bevindt hoe warmer je hebt.
Dit kan een voordeel of een nadeel zijn.

Bij een watergevoede plafondverwarming is de warmdeverspreiding veel gelijkmatiger en is de temperatuur in de volledige woning gelijk.

Soms wordt beweerd dat verwarmen met elektrische panelen zeer zuinig is.
Dat is echter meestal niet zo. Lees er alles over in de cursus centrale verwarming.

Infraroodstralers

InfraroodstralerDeze worden enkel toegepast in grote bedrijfsgebouwen en op buiten terrassen.

Het gloei-element wordt zeer heet en zorgt voor stralingswarmte. Ga wel niet langdurig dicht bij deze stralers staan. De korte golfstralen die worden uitgezonden dringen diep door in onze huid en kunnen na lange blootstelling schadelijk zijn.

Elektrische vloer-, muur-, of plafondverwarming

Elektrische vloerverwarmingOok deze verwarmingssystemen produceren voornamelijk stralingswarmte. Het voordeel is dat ze zeer weinig ruimte in beslag nemen in de hoogte. Minder dan het droge systeem van de vloerverwarming die watergevoed is.

Een elektrische olie- of waterradiator

Elektrische olieradiatorDeze verwarming wordt meest toegepast in een badkamer. In sommige gevallen kan deze ook aangesloten worden op de centrale verwarming.
Het voordeel van deze radiator is de snelle opwarming tot een hoge temperatuur.
Dankzij de olie of het water wordt de warmte ook een tijd behouden nadat de kachel werd uitgeschakeld.

Elektrische convector

Elektrische convectorDeze toestellen hebben het grote voordeel dat ze spotgoedkoop zijn. Dit is het goedkoopste toestel om een ruimte te verwarmen.

Er wordt een warmteweerstand elektrisch opgewarmd, en met behulp van één of meerdere ventilatoren wordt de warmte in de ruimte geblazen.

Het is een zeer snelle manier om de lucht in een ruimte op te warmen. Deze verwarming produceert enkel convectiewarmte en bestaat in zeer veel verschillende uitvoeringen.

Elektrische accumulator

Elektrische accumulatorAccumulatieverwarming zet elektriciteit gedurende de nacht (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving.
Accumulatieverwarming is voornamelijk interessant voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moet worden
Zo’n kachel zorgt zowel voor stralingswarmte als voor convectiewarmte.

Warmtepompen en airco's

aircoVeruit de meest rendabele manier van elektrisch verwarmen zijn airco's en warmtepompen. In een geïsoleerde woning kan je alleen met behulp van deze toestellen economisch rendabeler verwarmen dan met gas.

Kleine airco's kunnen sinds 2019 ruimtes verwarmen aan een COP tot 5,6 en ook nieuwe lucht-water warmtepompen hebben al een COP van meer dan 5. Om het rendement goed te kunnen vergelijken ten opzichte van een gasketel moeten rekening houden met de seizoensprestatiefactor (SPF waarde) en deze is 0,4 tot 0,7 punten lager dan de COP-waarde.