Regenwater

Stadswater wordt steeds duurder. Hierdoor is het tegenwoordig meer dan ooit interessant om regenwater te gebruiken.

Bij een nieuwbouw of herbouw is het in België zelfs in bepaalde gevallen wettelijk verplicht om een regenwaterput te installeren.

Regenwater kan je zonder problemen gebruiken om toiletten door te spoelen, kledij te wassen, uw woning of auto schoon te maken
en uw tuin te sproeien.
Maar wist je dat je ook regenwater kan gebruiken in bad en douche?

Waterverbruik BelgHet gemiddelde waterverbruik per persoon in België en Nederland is ongeveer 120 liter per dag. De waarden lopen van gezin tot gezin of zelfs van persoon tot persoon zeer sterk uiteen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van persoonlijke gewoontes. Zeer veel van het water dat we dagelijks verbruiken hoeft niet echt drinkbaar te zijn, vandaar dat het gebruik van regenwater een heel interessant en vooral voordelig alternatief kan zijn.

Zoals je kan zien op de afbeelding van de Vlaamse Milieumaatschappij kan gemiddeld maar liefst 99 liter van de 110 liter verbruikt water vervangen worden door regenwater!

In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1000l water. Dit lijkt misschien weinig, maar als je 110 liter water per persoon per dag verbruikt, kom je na een jaar al op meer dan 40 000 liter.
Voor een gezin van 4 personen is dit gemiddeld 128 000 liter dus 550 euro per jaar .

De prijs van een regenwaterput verdien je dus nog veel sneller terug dan zonnepanelen of een zonneboiler.

Wanneer je de regenwaterput, met een pomp en de leidingen hebt voorzien, zijn de grootste kosten achter de rug. Dan kan je het regenwater onmiddellijk gebruiken om toiletten door te spoelen, kledij te wassen, uw woning of auto schoon te maken
en uw tuin te sproeien.

Met een juiste filtering en behandeling van regenwater kan je het water gebruiken om te douchen en de afwas- en de wasmachine van water voorzien.
Dus met een relatief kleine extra investering kan je hier bovenop kan je al snel nog eens 40% van het totale waterverbruik besparen.

Met de juiste behandeling kan je zelfs je eigen water als drinkwater gebruiken, maar hier zijn wel hogere investeringen voor noodzakelijk.

Het hergebruik van regenwater voor bad en douche is echter niet goed gekend in Vlaanderen en heeft een slechte bijklank door problemen
in het verleden van het gebruik van dit water zonder behandeling. Het spreekt ook voor zich dat hiervoor de regenput zelf goed dient onderhouden te zijn. Je regenwater is je eigen verantwoordelijkheid.

sanitair 2018Een bijkomend voordeel van het veelvuldig gebruik van regenwater is dat je geen waterverzachter meer nodig hebt om het kalk uit je water te halen. Iets wat vaak zeer prijzig is onder andere door dure onderhoudscontracten!

Een uitgebreide onafhankelijke uitleg over de het hergebruik van regenwater en over hoe je zelf je woning volledig van water toevoer en afvoer kan voorzien kan je vinden in de cursus sanitair.

 


Regenwater mag ook nooit in contact kunnen komen met leidingwater. Dit betekent dus dat stadswater en regenwater nooit mogen samen komen in één mengkraan of thermostatische kraan.
Vroeger kon vaak met een kraan worden ingesteld of er regenwater of stadswater werd gebruikt voor verschillende toepassingen. (vb. douche, bad, toilet, buitenkraantje, wasmachine,…)
Dit is nu dus wettelijk verboden!

Een volledig gescheiden circuit betekent dus dat wanneer je regenput zou leeg zijn, je ook geen water meer kan krijgen aan de toestellen waar het regenwater is op aangesloten.

Een oplossing hiervoor is een kraantje voorzien waarmee je met drinkwater de regenwaterput kan bijvullen.
Dit systeem kan je automatisch laten werken of je kan het manueel doen.

Het is uiteraard belangrijk je regenwaterput goed te dimensioneren. Dit is afhankelijk van je dakoppervlak. Het beste is dat het water in je put af en toe kan overstromen. Het drijvend vuil wordt op die manier goed afgevoerd.

Het afvoeren van dit water gaat ofwel direct naar de riolering ofwel naar een infiltratieput.
Zo'n infiltratieput is in Vlaanderen in bepaalde situaties verplicht (nieuwbouw of herbouw). Je gemeente kan ook strengere regels op leggen dan de wettelijke Vlaamse regels.