Aan de slag

Het zelf plaatsen van je ventilatie systeem is een van de meest eenvoudige werkzaamheden in de woning. In
vergelijking met het plaatsen van sanitair, centrale verwarming en elektriciteit is het, de opdracht die het minste tijd in beslag neemt. Niet verwonderlijk dan dan ook veel mensen volledig zelf een ventilatie systeem in hun woning zullen plaatsen.

ventilatie materiaalJij als doe het zelver hebt ook helemaal niet veel materiaal nodig!
Zoals je kan zien op de foto heb je enkel een accuschroevendraaier, silicone, zelfborende schroeven, aluminium tape en een slijpmachine of metaalzaag nodig.
Dus een dure aankoop in materiaal zal het zeker niet worden.
Wat je wel nodig hebt is een goede handleiding om problemen te voorkomen.

TIP! Door middel van een zeer duidelijke doe het zelf cursus ventilatie kan jij volledig zelf je ventilatie systeem plaatsen.
Het grote voordeel is dat je geen verplichtingen hebt om de componenten bij een dure leverancier aan te kopen.
Je kan dus alles halen in de winkel naar eigen keus, waardoor je enorm veel kan besparen!

Wat eerst in deze cursus wordt uitgelegd zijn de verschillende ventilatie systemen. Het is belangrijk dat je vooraf goed weet welk systeem het beste geschikt is om te plaatsen in jouw woning.
Elke situatie is namelijk verschillend en er spelen vele factoren een rol die mee bepalen welk systeem de beste keus is.

Zodra je dit hebt beslist kan je best op een grondplan van je woning de verschillende zone's aanduiden waar er volgens de normen lucht moet worden aangezogen en waar er lucht moet worden weggevoerd.

doe het zelf ventilatieAfhankelijk van de grootte en het soort ruimte moeten er in de verschillende ruimtes een bepaald ventilatie debiet worden bekomen.
Tussen de verschillende ruimtes onderling moet je doorstroomopeningen voorzien zodat er geen over en/of onderdrukken kunnen ontstaan in de woning. Ook deze openingen moeten voldoende groot zijn om voldoende luchtverplaatsing mogelijk te maken. Ook dit debiet is wettelijk bepaald. Voorzie deze openingen ook niet al te groot, want hierdoor kan je last krijgen van tocht, warmteverlies en geluidsoverbrenging tussen de twee ruimten.
Op je grondplan kan je nu best aanduiden waar de doorstroomopeningen moeten worden voorzien.

Met behulp van de doe het zelf ventilatie cursus kan je eenvoudig de verschillende nodige debieten bepalen. Met behulp van deze debieten kan je nu de nodige diameters van de ventilatie kanalen bepalen.

Vervolgens kan je de bepalen waar je de kanalen zal plaatsen en bevestigen in je woning. Teken ook dit op je grondplan zo kan je de lengte van de verschillende kanalen ongeveer bepalen.

ventilatie monterenNu ben je klaar om te starten aan de praktische werkzaamheden. Er bestaan verschillende soorten kanalen om je ventilatie systeem mee uit te voeren. Zo bestaan er zoals op de foto spiraalbuizen, maar je kan ook vlakke kanalen of ronde kunststof kanalen gebruiken die kunnen worden ingewerkt in de chape.

Doorgaans is het gebruik van spiraalbuizen het goedkoopste maar wanneer je gebruik maakt van het ventilatie systeem D, wordt het al moeilijker om deze kanalen onzichtbaar weg te steken.
Welk systeem of welk soort kanalen je kiest, het is hoe dan ook sterk aangewezen om de cursus ventilatie te downloaden!
Dit is de beste én goedkoopste gids voor het plaatsen van je ventilatie en deze is tijdelijk nog beschikbaar aan een kortingsprijs.