Teleruptoren

Bij teleruptoren vertrekken de SVV draden voor de drukknoppen en de stroomdraden voor de verbruikers per kring
vanuit de verdeelkast.

Je kan de cursus elektrische installaties downloaden waarmee jij volledig zelf de elektrische installatie volgens het systeem met teleruptoren in je woning kan plaatsen of aanpassen. Een echte aanrader!

De elektrische leidingen worden dus gelegd vanuit de kast naar de drukknop en vanuit  de kast naar de lamp(en).

Voordelen bij dit systeem zijn:

  • De sleuven in de muur moet je slechts tot op de hoogte van de schakelaars maken, dus er is wat minder slijpwerk dan bij het klassieke systeem.
  • Je hebt geen verschillende schakelaars nodig, enkel drukknoppen. Het aansluiten van de drukknoppen is eenvoudiger dan bij schakelaars.
  • Eens je installatie volledig is afgewerkt, kan je nog aanpassingen aanbrengen, zonder je muren te beschadigen. Dit gebeurt dan in de verdeelkast.
    Aanpassingen kunnen bijvoorbeeld zijn: Een bepaalde drukknop een andere of een extra lamp laten aansturen, een dimmer toevoegen, ...
  • Met teleruptoren kan je ook eenvoudig door één drukknop te bedienen alle verlichting (en eventueel stopcontacten of toestellen) van je huis aan- of uitschakelen.
    Dit kan handig zijn om sluipverbruik tegen te gaan. Met een druk op de "alles af" knop, ben je zeker dat alles af ligt.
    Een "alles aan" knop wordt soms gebruikt als paniek functie in de slaapkamer, bij het vermoeden van een woninginbraak.
    (Door de teleruptor, die zorgt voor de verlichting in de kinderkamer, hier niet op aan te sluiten, voorkom je eenvoudig dat je kinderen bij het bedienen van de knop onnodig wakker worden.)
  • Het is zowat altijd mogelijk om je systeem later om te bouwen naar een PLC - of domotica systeem.
    Ook domotica systemen die werken op een bus-systeem werken meestal goed met SVV bedrading.

De nadelen van het systeem met teleruptoren:

  • Dit systeem is wel iets kostelijker dan het klassieke systeem. Meestal is er iets meer bedrading nodig en je dient natuurlijk ook de teleruptoren zelf aan te kopen.
  • Het neemt meer ruimte in beslag in de automatenkast waardoor deze meestal wat groter moet zijn.

Teleruptoren

Zoals je de tekening kan zien loopt er een kabel vanuit de automatenkast (de kast waar ook de teleruptoren zitten) een kabel naar de schakelaar + een kabel naar de lamp.

Het slijpwerk gebeurd dus:
- Van de kast naar boven
- Van de kast naar beneden
- Van de vloer naar de schakelaar

Een systeem dat niet of niet veel duurder is dan het werken met teleruptoren, maar wel meer mogelijkheden biedt is een PLC systeem.