Verwarmingsketels

Het kiezen tussen het enorme aanbod van verschillende soorten verwarmingsketels voor je centrale verwarming is een zeer moeilijke zaak.

Dankzij nieuwe technieken komen er steeds meer mogelijkheden op de markt. Elk merk heeft ook zijn
eigen specifieke kwaliteiten en benamingen voor producten waardoor het soms ingewikkeld wordt.

Op deze pagina maken we een volledig overzicht.

Welke brandstof?

De brandstofprijzen blijven stijgen en dat zullen ze in de toekomst zeker blijven doen.
Een verwarmingsketel die werkt op aardgas of stookolie is altijd het goedkoopste in aankoop,
maar milieuvriendelijke oplossingen die gebruik maken van hernieuwbare energie, zijn goedkoper in verbruik.
Misschien heb je de meerprijs van die toestellen wel snel terug verdiend?

Zorg er in ieder geval voor, wanneer je een verwarmingsketel kiest die werkt op een fossiele brandstof,
je deze later nog kan uitbreiden met een energiezuinige installatie

Aardgasaardgas logo

Deze brandstof is bij ons de meest gebruikte energiebron. Een verwarmingsketel die werkt op gas, is niet duur in aankoop.
Je hebt geen ruimte nodig om aardgas op te slaan wanneer deze in je straat toe komt.
Je betaald maandelijks je factuur volgens de afname van het gas. Als dit niet het geval is, kan je werken met een aparte tank en aardgas aankopen wanneer deze wat goedkoper is.
Een nadeel is dat aardgas niet goedkoop is en de prijs steeds verder zal stijgen. De verwarming van je woning (en eventueel sanitair warm water) is afhankelijk van de levering van het gas.

Stookoliemazout logo

De vloeibare stookolie moet worden opgeslagen in een ondergrondse of bovengrondse tank. Je kan stookolie kopen, wanneer deze iets goedkoper is. Stookolie bevat veel energie, waardoor je woning snel kan opwarmen.
Het zelfde nadeel echter als bij aardgas is de prijs. Je bent bij stookolie ook afhankelijk van de levering voor de voorziening van je warmte.

BrandhoutBrandhout

Brandhout komt tegenwoordig niet positief in de media omwille van het fijn stof dat bij verbranding wordt verspreidt.

Toch is hout zeker nog een interessante brandstof. Wanneer hout gebruikt wordt dat ecologisch geproduceerd wordt, is de verbranding er van in principe CO2 neutraal.
Het CO2 dat bij verbranding vrij komt werd namelijk voordien door de boom opgenomen uit de lucht.
Wanneer je dus ecologisch brandhout gebruikt draagt hout verbranden dus niet bij tot de opwarming van de aarde.

Fijn stof is een andere zaak. Dat is namelijk niet erg gezond...
De gemiddelde hoeveelheid fijn stof dat wordt uitgestoten drukken we uit in gram fijn stof per gigajoule geproduceerde warmte (g/GJ).
Kachels zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd.

Een open haard scoort veruit het slechtste met 840 g/GJ.

Houtkachels:
Vóór 2000: 760 g/GJ.
Na 2000: 380 g/GJ.
Na 2017: 52 g/GJ.

Pelletkachel: 29 g/GJ.

Stookolie: 1,9 g/GJ.

Aardgas: 1,2 g/GJ.

Dit zijn uiteraard gemiddelde waarden.
Ook het gebruik van de kachel heeft een enorm grote invloed.
Op een juiste manier je kachel aanmaken bijvoorbeeld, door het meest brandbare materiaal bovenaan te leggen (Zwitserse methode), zorg je dat er veel minder schadelijke stoffen vrij komen.

Pelletspellets

Pellets zijn meestal gemaakt van geperst afvalhout en is dus onbeperkt voorradig. Het wordt ook in eigen land gemaakt. Hierdoor
zegt men dat je woning verwarmen met behulp van pellets CO2 neutraal is. De nieuwe bomen die worden geplant, om later
pellets mee te maken nemen de CO2 terug op.
In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, kan je pellets niet alleen als kachel, maar ook als automatische centrale verwarming toepassen.
De aankoopprijs van de pellets zelf, is op dit moment ongeveer net iets goedkoper dan gas voor de zelfde energieopbrengst.
Een nadeel is dat je ruimte moet voorzien om de zakken pellets op te slaan.

Elektriciteitpv paneel

Verwarmen met elektriciteit vraagt zeer veel energie voor een lage opbrengst. Een elektrische boiler bijvoorbeeld voor sanitair warm water
is een zeer dure vorm van water warmen alsook elektrische kachels.
Echter dankzij nieuwe technieken is deze soort van verwarming terug in trek. Warmtepompen en warmtepompboilers werken
op elektriciteit en zijn veel zuiniger dan de oude elektrische boilers. In combinatie met zonnepanelen en een goed geïsoleerde woning,
kan deze vorm van verwarmen dus wel interessant zijn.

Biomassa

biomassa

Biomassa kan vanalles zijn. Het is vooral een verzamelnaam van organische grondstoffen zoals groenten- en tuinafval, mest, hout, grasmaaisel, resten van de landbouwoogst (bieten, aardappelloof, …). Ook de gassen die vrijkomen bij mestopslag of bij de zuivering van water

(waterzuiveringsinstallaties) kun je beschouwen als biomassa. Houtpellets zijn ook hier eigenlijk ook een variatie op.

De voorraad biomassa is in België enorm groot waardoor er eigenlijk zeer veel gebruik van zou kunnen gemaakt worden.
Warmte die vrijkomt tijdens het gisten van bio afval wordt soms gebruikt voor de verwarming van serres bijvoorbeeld.

Er worden steeds meer woonwijken gebouwd die CO2 neutraal zijn.
Een zeer recent project in Kortrijk wekt voor bijna 200 gezinnen energie op. De decentrale modules die per woning worden geïnstalleerd zijn allemaal gevoed door de biomassa-energiecentrale op houtschilfers. Het grote voordeel hiervan is dat de onderhoudskosten van de stookinstallatie beperkt worden ( 1 centrale stookplaats die onderhouden moet worden in plaats van vele individuele toestellen).

Voor een aparte gezinswoning is biomassa echter (nog) niet interessant.

Welke verwarmingsketel?

hoogrendementsketel en condensatieketel

Het hoger rendement van een HR-ketel wordt verkregen door het koude retourwater in de warmtewisselaar voor te verwarmen met de rookgassen. Zo zal een deel van de warmtedamp condenseren en daarbij warmte overdragen. Deze warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en dat er dus een beter rendement behaalt wordt met dezelfde hoeveelheid brandstof. Hoogrendementsketels treden ook pas in werking wanneer er effectief vraag is naar warmte. In tegenstelling tot oudere ketels moet het water dus niet op een constante temperatuur gehouden worden.

Bij het stoken op aardgas heb je standaard HR-ketels, HR+ ketels en tenslotte de hoogrendementsketel met het HR TOP-label.
Deze laatste behoort tot de meest zuinige toestellen en is voornamelijk gekend als de condensatieketel

Een ketel op stookolie heeft een Optimaz-label voor gewone hoogrendementsketels en Optimaz Elite voor condensatieketels.

labels hoogrendementsketel

Cv-pelletkachel  of cv-houtkachel

Deze kachel op pellets is heel spaarzaam. Het zorgt voor een dagenlange verwarming, zonder dat tussentijds bijvullen nodig is. De meeste mensen kennen de pelletkachel als een gezellige sfeerverwarming in de woonkamer maar je kan er heel wat meer mee. De pelletkachel kan gebruikt worden als alternatief voor jouw cv-ketel, of kan als aanvullend element aan de cv-ketel worden gekoppeld. Zo is het perfect mogelijk de centrale verwarming volledig te laten werken op pellets.

De grootste voordelen van verwarming op pellets zijn de onafhankelijkheid van olieproducten, het milieuvriendelijk karakter en de goedkope prijs. Pelletkachels kunnen net als ander verwarmingsketels gecombineerd worden met warmwaterboilers of zonnecollectoren.

Warmtepomp

Een warmtepomp werkt net als een omgekeerde koelkast. Hij neemt de warmte op uit de lucht of uit water en geeft die af aan het op te warmen water.
Langs de andere zijde wordt afgekoelde lucht of water afgevoerd.
Een warmtepomp die gebruik maakt van lucht, is minder rendabel dan een die werkt met water.Warmtepomp
Op dit moment kan een lucht warmtepomp 1kw ingevoerde elektrische energie omzetten naar gemiddeld 3,5 kw warmte. Bij een warmtepomp die gebruik maakt van
water, kan dit zelfs 5 kw zijn.
Een warmtepomp is pas interessanter dan een gas condensatieketel wanneer deze een SPF waarde heeft van meer dan 3. Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen om je elektriciteit op te wekken, kan dit zeker een interessante investering zijn.
Op dit moment wordt de elektriciteitsmeter maar een keer per jaar opgemeten. In De wintermaanden zal je te weinig elektrische energie kunnen opwekken om de warmtepomp
te laten draaien en je woning op te warmen. In de zomer daarentegen wek je veel meer stroom op en zal de teller, bij voldoende pv panelen, achteruit draaien, waardoor de wintermaanden gecompenseerd worden.
In de toekomst is het mogelijk dat gebruik gemaakt zal worden van slimme tellers, waardoor dit voordeel echter kan weg vallen.

Een warmtepomp warmt de temperatuur op tot ongeveer 45°C. Deze temperatuur is enkel hoog genoeg om een goed geïsoleerde woning op te warmen gebruik makend van vloerverwarming.

Zonnecollectorenzonneboiler

Zonnecollectoren zijn de panelen op het dak die zonne-energie omzetten in warmte. Dit wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het opwarmen van sanitair warm water in een boiler.
Wanneer je gebruik maakt van een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming,
muurverwarming of sterk over gedimensioneerde radiatoren, kan je kiezen voor een zonneboiler waarbij je de mogelijkheid hebt om deze ook aan te sluiten op je vloerverwarming.