Verwarmingselementen

Bij de centrale verwarmingsinstallatie maken we gebruik van één verwarmingstoestel. Traditioneel is dit een verwarmingsketel die op gas of aardgas werkt, maar tegenwoordig zijn hier ook verschillende andere mogelijkheden voor.

Het verwarmingstoestel zelf geeft weinig warmte af aan de omgeving want dat is normaal ook de functie niet. Dit toestel verwarmt water (of lucht)  die wordt getransporteerd door leidingen in de woning en vervolgens wordt afgegeven aan de omgeving met behulp van verwarmingselementen die gepositioneerd zijn op de gewenste plaats.

De functie van verwarmingselementen is dus zo efficiënt mogelijk de warmte aan de omgeving afgeven.

Een kachel, elektrische convectoren en elektrische stralingspanelen behoren meestal niet tot een centrale verwarming omdat bij deze toestellen de temperatuur van de volledige woning niet op één punt (centraal) wordt geregeld. Al zijn soms wel mogelijkheden om dit wel te doen.
Deze toestellen zijn zowel verwarmingstoestellen als verwarmingselementen. Hierdoor plaatsen wij ze onder het hoofdstuk verwarmingstoestellen.

Het kiezen tussen de soorten verwarmingselementen is eigenlijk de eerste stap dat je moet doen bij het leggen of renoveren van je cv installatie.

Je volledige installatie hangt namelijk af van de verwarmingselementen.

Afhankelijk van de ruimte, de toegankelijkheid, het budget en eigen voorkeur van soorten warmte kan je een keuze maken.

Het spreekt voor zich dat je bij een kleine renovatie de vloer meestal niet zal uitbreken om er vloerverwarming te plaatsen. De kans is namelijk groot dat je de elektrische installatie of sanitair leidingen beschadigt tijdens de werken.
Om een goed rendement uit je vloerverwarming te halen, is het belangrijk om goed te isoleren onder de leidingen, maar ook dat brengt een extra kost met zich mee.

Woning verwarmenMisschien is muur- en of plafondverwarming een goed alternatief?
Maar ook met convectoren kan je tegenwoordig met een zuinige lage watertemperatuur je woning verwarmen.

Wist je trouwens dat er ook houtkachels en pelletkachels bestaan die je op je centrale verwarming installatie kan aansluiten?
Zo kan je genieten van de gezelligheid en de lokale warmte van een kachel gecombineerd met andere verwarmingstoestellen, zodat de volledige woning wordt verwarmd.
Een kachel is dus net als elektrische verwarming een verwarmingstoestel én verwarmingselement in één.

Dit zijn de soorten verwarmingelementen die bij ons worden toegepast:

Dan zijn er nog enkele verwarmingstoestellen die ook direct dienst doen als verwarmingselement.


Hieronder hebben we de meest gebruikte verwarmingselementen weergegeven in een schema om het wat te verduidelijken.
Stralingswarmte geniet meestal de voorkeur doordat de mens dit als aangenaam ervaart en omdat de temperatuur lager kan worden ingesteld, dan bij convectiewarmte om toch een zelfde comfortgevoel te bekomen.

Convectiewarmte daarentegen is altijd een snelle manier van opwarmen. Verwarmen met behulp van airco's is op dit moment economisch het meest rendabel in verbruik, maar je hebt wel een verbinding met een buitenunit nodig.

verwarmingselement kiezen