Plafondverwarming

Alle systemen die gebruikt worden bij vloerverwarming zijn ook toepasbaar bij plafondverwarming.

“Warmte stijgt toch?” Neen, toch niet, warme lucht stijgt, dit is convectie (zie Soorten warmteoverdracht) maar warmtestraling wordt niet beïnvloed door zwaartekracht.
Zo kan plafondverwarming de volledige woning verwarmen.
De zon schijnt ook van bovenaf en is ook in staat alles en iedereen, ook de grond, te verwarmen.

PlafondverwarmingPlafondverwarming zorgt dus voor 100% stralingswarmte, het aandeel convectiewarmte zoals bij vloerverwarming is er niet. Dit kan dus worden opgevangen door de leidingen dichter bij elkaar te leggen en/of door de watertemperatuur iets hoger te nemen, maar meestal is dit zelfs niet nodig.
In tegenstelling tot vloeren en wanden is het plafond namelijk bijna altijd een vrije ruimte. Obstakels komen er namelijk zelden voor wat resulteert in een hoger totaalvermogen van het plafondverwarmingssysteem.


Het plafond eerst voorzien van een reflecterende laag (of gebruik maken van de systeemplaten van het “droog systeem” voor vloerverwarming) is belangrijk bij plafondverwarming. Dit zal uiteraard voor een groter rendement zorgen en zal de warmte straling naar de bovenliggende ruimte beperken.

Zeer vaak wordt het in België en Nederland nog niet toegepast maar plafondverwarming heeft vele voordelen.
Werkuren om het te plaatsen kunnen hoger liggen dan bij vloerverwarming, het zelf doen aan de hand van de cursus centrale verwarming is dus de boodschap! Het is ook toe te passen in een bestaande woning. Het plafond enkele centimeters verlagen is eenvoudiger en goedkoper dan de vloer verhogen.

Net als bij wandverwarming worden de buizen liefst niet met gips maar met leem overplakt. De leem zorgt er voor dat de wandverwarming de warmte lang en goed kan afgeven. Bovendien heeft leem ook een goede vochtregulerende werking.
De oppervlaktetemperatuur mag dus ook, net zoals bij wandverwarming, hoog genomen worden.

Net als bij wandverwarming kan je ook voorgemaakte gipspanelen gebruiken om snel te kunnen werken.

In valse plafonds is het zeer eenvoudig om een plafondverwarming te plaatsen. Merken zoals RBM hebben plafond panelen in hun gamma die je eenvoudig kan monteren.

Plafondverwarming voorgemaakt systeem