Vloerverwarming

Plaats volledig zelf je vloerverwarmingssysteem zonder te veel te betalen!
Lees er alles over in de praktische cursus centrale verwarming!

Hieronder maken we even een duidelijke oplijsting van de verschillende systemen. Deze staan in volgorde van goedkoop naar duur.

Tacker systeem

TackerHet goedkoopste vloerverwarming systeem, kan geplaatst worden op PIR-platen of op gespoten PUR. Deze PUR moet zelfs niet vlak gemaakt worden voor dit systeem.
De chape laag moet echter minstens 6 à 7 cm zijn om het barsten te voorkomen.
De leidingen worden vast gemaakt aan de PUR met behulp van U-clipsen.

Tacker systeemOp Tacker systeem plaatsende isolatie wordt een folie gelegd met een patroon, waardoor je de leidingen gemakkelijk op de gewenste afstand van elkaar kan leggen.

Voor het vast maken van de U-clipsen is een tacker-apparaat nodig. Dit kan je huren. Ook een afroller om de verwarmingsleidingen gelijkmatig van de rol te trekken zal je nodig hebben.

Door de U-clipsen wordt het dampscherm meermaals doorprikt. Maar doordat PUR-platen waterdicht zijn, heeft dit eigenlijk geen nadelige gevolgen.

Buizen op rails

Vloerverwarming buizen op railsEen bijna even goedkoop vloerverwarming systeem als de tackers is het systeem met de rails.
In plaats van de U-clipsen worden de rails vast gemaakt aan de PUR-platen of het gespoten PUR-schuim.

Hierbij moet je er wel op letten dat je rails neemt voor buizen met de juiste diameter. Voor vloerverwarming is dit meestal diameter 16 mm.

Meestal wordt bij dit systeem ook een folie gelegd met legpatroon om de plaatsing te vergemakkelijken. Bij deze foto werd dit niet gedaan.

Meestal worden enkele U-clipsen volgens het tacker systeem gebruikt om de bochten te verstevigen.

Netten

Vloerverwarming met nettenBij het systeem met netten kan de vloerverwarmingsbuizen vast maken met strips aan de netten. Wanneer je dit niet handig vindt kan je ook clips kopen die je op de netten kan vast klikken om er vervolgens de buizen in vast de drukken. Deze clips zijn beschikbaar voor verschillende buisdiameters. Met dit systeem moeten geen gaten gemaakt worden in het dampscherm en de PUR-isolatie.
De netten voeren de kostprijs van dit vloerverwarmingssysteem wel wat op.

Noppenplaten

Vloerverwarming met noppenplaten2Het leggen van de vloerverwarmingsbuizen in noppenplaten is zeer eenvoudig. Doordat de buizen deels verzonken zitten in de isolatie mag de chape iets dunner worden gelegd, namelijk 45mm in plaats van 65mm bij de voorgaande systemen.

Hierdoor kan je de isolatie onder de noppenplaten dus 2cm dikker maken. Noppenplaten bestaan met of zonder isolatie langs de onderzijde.
Hierdoor wordt het systeem soms “half-nat” genoemd.

Droog systeem

Het droog systeem is vooral interessant wanneer de vloerafwerking rechtstreeks op de systeemplaten wordt gelegd. Ook chape heeft een isolerende werking, deze valt in dit geval volledig weg.
Hierdoor kunnen ruimtes veel sneller worden opgewarmd en kan de watertemperatuur door de buizen iets lager worden gehouden om een zelfde kamertemperatuur te bekomen.

Wanneer de belasting van de vloer iets groter is, door zware kasten, tafels of in een garage, is het noodzakelijk om een chape laag te voorzien. Deze mag net als bij de noppenplaten wel beperkt worden, namelijk tot 4,5 cm.

Dit systeem is echter het duurste systeem. Het is vooral interessant in kleine ruimtes die snel moeten kunnen worden opgewarmd zoals een bureau of een badkamer of wanneer de hoogte beperkt is.

Vloerverwarming droog systeem