Douchebak plaatsen

De douchebak plaatsen kan je volledig zelf doen!
Met een douche verbruik je minder water dan bij het nemen van een bad. Hierdoor bespaar je zowel water als energie om het water op te warmen en
is het dus zeker interessant om een douche te plaatsen.

douche ingewerktBepaal eerst de locatie van de douche. De meest eenvoudige plaats is in een hoek van de badkamer. Let er ook op dat je geen te lange afstand moet afleggen van de douchebak naar de waterafvoer! Vermijd hierbij ook best te veel of scherpe bochten in je afvoer.
Hierdoor zou de kans op verstoppingen namelijk een pak groter worden.
Wanneer je douche dicht bij het warm water aftakpunt is gelegen, zal het water sneller warm zijn. Als je de mogelijkheid hebt, kies deze dan zo dicht mogelijk,
om verlies te beperken.

Alles leren over het plaatsen van een douche? Download dan zeker de cursus sanitair. Een echte aanrader!

Het mooiste en meest praktische resultaat wordt bekomen wanneer de douchebak volledig is ingewerkt in de vloer.
Dit is echter in de meeste gevallen onmogelijk te verwezenlijken.
Zelfs in bijna alle nieuwbouw woningen komt de douchebak boven de vloer uit.

Hier moet je namelijk rekening mee houden tijdens het bouwen van de woning.
Er moet namelijk voldoende ruimte zijn om de sifon te kunnen plaatsen. Het water moet ook met de juiste hellingsgraad door de afvoerbuis kunnen stromen en ook daar is wat ruimte voor nodig.

Dankzij compacte sifons is het meestal wel mogelijk om een zeer lage douchebak te plaatsen. Hierbij is het de bedoeling dat de sifon en de afvoerbuis onder het vloerpas komt.

afvoer doucheHiervoor moet je de vloer open breken op de plaats waar je de nieuwe douchebak wil plaatsen. (Bij nieuwbouw, moet je dus net het omgekeerde doen en dus op de plaats waar de douche moet komen, geen vloer voorzien.)

Op de foto hier kan je rode lijnen zien. Dit zijn de randen van waar de douchebak zal komen.
De rand zal dus steunen op de vloer. De afvoer ligt op de onderste betonlaag.
Wanneer de chape laag hoog genoeg is kan je de douchebak zelfs volledig in de vloer inbouwen. Maar zoals eerder vermeld is dit zelden het geval.

Het eerste wat je moet doen is de afvoer op de juiste plaats zetten. Zodra je zeker bent dat deze juist zit, kan je de buizen vast lijmen en in de mortel leggen onder de juiste hellingsgraad.

Op de foto is de chape laag te weinig diep om de douchebak met de randen op de vloer te kunnen laten rusten. Hierdoor moest op de vloer nog een extra steentje worden geplaatst.
Zorg er in elk geval voor dat de rand van de douchebak stevig vast staat!

Het midden van de douchebak wordt vaak op een beugel met schroefpoten geplaatst. Door aan de schroefpoten te draaien, is het mogelijk de verschillende kanten omhoog of omlaag te bewegen. Dit is het zelfde systeem dat bij een bad wordt toegepast
Hierdoor is het makkelijk om de douchebak perfect waterpas te plaatsen.

douchebak plaatsenWanneer je niet over een beugel beschikt, kan je de douchebak plaatsen op verschillende "dotten" mortel.Druk de douchebak zodanig aan dat deze volledig waterpas komt te staan.
De douchebak is dusdanig gevormd dat dan het water perfect wordt afgevoerd.

Eens je de douchebak hebt geplaatst kan je de randen volledig afkitten met waterdichte silicone.
Het is aangeraden op de douchebak te plaatsen voor je de muur gaat betegelen. Op die manier komt de muur na het betegelen over de rand van de douchebak. Wanneer je de onderrand van de muur daarna opnieuw met van silicone voorziet, is je douche eigenlijk dubbel afgedicht, waardoor de kans dat er water onder de bak zou lekken volledig vermeden wordt.

De bak zelf kan je ook afwerken met de muur- of vloertegels.

Mocht je meer informatie willen over het plaatsen van een douche, download dan zeker de cursus sanitair!