Ventilatie berekenen

Zoals je in het artikel over het ventilatie debiet kan lezen, zijn door de wetgeving bepaalde minimum waarden opgelegd, waaraan je ventilatie moet
voldoen afhankelijk van de ruimte waarin die zich bevindt.

ventilatie berekenenOm je ventilatie juist te kunnen berekenen is het dan ook belangrijk dat je de waarden kent die voor jou van toepassing zijn.

Verder moet je er bij de berekening ook rekening mee houden dat de luchtsnelheid in de kanalen best niet te hoog is. Een te hoge luchtsnelheid zorgt namelijk voor extra geluidoverlast, wat allerminst gewenst is natuurlijk.

Bij het systeem A en systeem B met een extractiekanaal voor natuurlijke of vrije afvoer mag de luchtsnelheid in dat kanaal maximaal 1 m/s bedragen.

Bij de meer toegepaste systemen C en -D mag de snelheid hoger gekozen worden en wordt de diameter van het kanaal dan ook kleiner.

Over het algemeen raad men volgende waarden aan:

Hoofdkanalen 3 tot max 4 m/s
Aftakkingen: 2 tot max 3 m/s

De totale drukval hangt af van de capaciteit ventilator, de luchtdichtheid van de kanalen en de totale netlengte

Ter info: Om het vermogen van de ventilator te beperken mogen er niet te veel drukverliezen optreden bij het luchtkanalentracé. De drukval kan beperkt worden door:

  • Goede dimensionering van kanalennet
  • Gladde, bij voorkeur ronde kanalen
  • Korte bochten en scherpe overgangen vermijden
  • Flexibele aansluitingen beperken
  • Filterkeuze met vervuilingsindicatie
  • Ventilatie onderhoud

Voor de berekening van je ventilatie hou je best rekening met een gemiddelde luchtsnelheid van max 3 m/s. Bij sommige soorten kanalen wordt gezegd dat deze iets hoger mag genomen worden maar dat zou ik niet aanraden.

Wil jij zelf je ventilatie plaatsen en berekenen? Download dan snel de cursus ventilatie!

Aan de hand van de gewenste luchtsnelheid en het nodige debiet kan je de nodige diameter berekenen voor je ventilatie kanalen.
Hoe je dit moet berekenen kan je vinden in de cursus ventilatie die binnenkort beschikbaar zal zijn.
Indien je interesse zou hebben kan je me nu reeds een mail zenden, zodat je die als eerste kan ontvangen eens deze uit is.

Hou er wel rekening mee dat niet elk soort kanaal in elke diameter bestaat.
Hou bij de berekening ook in gedachten dat bepaalde diameters "standaard" zijn en je dus gemakkelijk zal vinden en ook goedkoper zullen zijn dan andere diameters.

De meest verkochte diameters zijn 100, 125, 160 en 200 mm. Ook 150 en 180 mm kan je kopen, maar worden minder gebruikt.

Wanneer je voor je ventilatie berekening een diameter nodig hebt van bijvoorbeeld 76mm, dan voorzie je best een kanaal van 100mm.
Indien je hiervoor een gat moet boren in de muur of het plafond, zorg er dan ook voor dat je dit zeker groot genoeg maakt bv 120 mm.