Ventilatie installatie

De verschillende delen van de ventilatie installatie hangt af van het soort systeem dat wordt toegepast.

Bij een systeem A is deze installatie bijzonder eenvoudig, en bestaat deze enkel uit openingen in de vorm van bijvoorbeeld ventielen om de luchtstroom te regelen.

Bij de andere systemen bestaat de installatie hoofdzakelijk uit drie componenten:

De ventielen en roosters zijn meestal regelbaar.
Deze bestaan in veel verschillende uitvoeringen.

Ventielen zorgen voor een verbinding tussen de ventilatie kanalen en de omgeving.
VentielenDe hoeveelheid doorstromende lucht kan worden geregeld door de toevoer van het ventiel meer of minder te openen.
Dit regelen gebeurd slechts één maal, bij de installatie. Wanneer het systeem reeds in gebruik is, zullen de ventielen niet meer worden geregeld.
De ventilator heeft meestal wel verschillende standen om een extra luchtafvoer (of toevoer) mogelijk te maken bij, bijvoorbeeld het nemen van een douche of
voor het afvoeren van slechte geuren.

Boven ramen, of in deuren worden bij bepaalde systemen roosters geplaatst.
RoostersOok deze roosters bestaan er in veel verschillende soorten en ze zijn niet altijd regelbaar

In de ramen en buitendeuren zorgen roosters bij het systeem C voor de toevoer van verse buitenlucht in de woning. Soms worden ook roosters geplaatst in binnendeuren. Deze zorgen voor een doorvoer van lucht van de ene ruimte in de woning naar de andere.
Omwille van esthetische redenen wordt in plaats van een rooster meestal onder de deur soms een kier van ongeveer 10mm gelaten die een rooster kan vervangen voor deze doorvoer.

De grootte van de roosters en/of kieren is zeer belangrijk en moet correct worden bepaald afhankelijk van verschillende factoren. Meer info vind je onder andere op de pagina ventilatie berekenen.

Afhankelijk van je ventilatie systeem zal je een in je ventilatie installatie een verschillende soort ventilator moeten gebruiken.
ventilatoren

 Eenvoudige systemen gebruiken meestal een ventilator zoals de twee helemaal links op de foto.
Deze worden vaak toegepast in een toilet of douche in een bestaande woning.
Het model bovenaan wordt direct op de wand gemonteerd. De onderste ventilator is speciaal gebouwd
om aan te sluiten tussen een ventilatie kanaal. Dit is meestal een wat krachtige motor en het voordeel is dat de ventilator
niet op een andere plaats kan geplaatst worden dan daar waar de lucht moet worden afgevoerd.

Bij grotere installaties is een andere ventilator nodig. Bij een nieuwbouw of grote renovatie waarbij één ventilator in staat voor het afvoeren
van de lucht van de volledige woning zoals bij systeem C, wordt meestal een ventilator toegepast zoals het middelste model.

Bovenaan is op dit type een aansluiting voor de lucht afvoer van de ventilator, naar buiten. Hier wordt dus de aansluiting op gemaakt via een dak- of muurdoorvoer.
De aansluitingen rechts, links en onderaan zijn aansluitingen voor de toevoer naar de ventilator. Hierop worden de kanalen gemonteerd voor de afvoer van lucht vanuit de volledige woning. Deze kanalen komen van bijvoorbeeld, toilet, douche, bergruimte, enz.

Bij het ventilatie systeem D, is de grootste en ook duurste ventilator noodzakelijk zoals het rechtse model.
Hier zijn nog meer aansluitingen op aanwezig, doordat ook kanalen kunnen worden aangesloten voor de toevoer van verse lucht in de woning.


Afhankelijk van verschillende omstandigheden heb je de keuze uit verschillende soorten ventilatie kanalen. Lees daar op deze pagina meer over.