Badkamer ventilatie

De badkamer is de meest vochtige ruimte van de woning. Het is dus vanzelfsprekend dat in deze ruimte ventilatie zeer belangrijk is. Dit om schimmel en geurhinder te voorkomen. Bij nieuwbouw woningen is de badkamer ventilatie doorgaans geïntegreerd in het volledige ventilatie systeem van de woning.
Het is onvoldoende om gewoon een verluchtingsrooster te plaatsen zonder dat er een afvoersysteem in de badkamer aanwezig is. De toekomende lucht zal namelijk de vervuilde lucht van de badkamer over de rest van de woning verspreiden zodat daar ook schimmelproblemen kunnen optreden.
Je kan dus best je badkamer voorzien van een mechanisch afzuigsysteem.

badkamer ventilatieBij een verbouwing is het meestal makkelijker om een aperte ventilator te plaatsen in plaats van een volledig nieuw compleet ventilatiesysteem voor de woning te voorzien.
Zorg er voor dat deze ventilator de vochtige lucht via een zo kort mogelijke afstand naar buiten kan afvoeren.
Dit kan je zowel door de muur als door het dak laten gebeuren.

Belangrijk is dat er naast een voorziening voor afvoer van vochtige lucht een toevoeropening voor de aanvoer van verse lucht aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door een spleet onder de deur van de ruimte aan te brengen of via een speciaal rooster in de deur, muur of het raamkozijn.
Het openzetten van een deur is hiervoor geen alternatief.
Hierdoor zal namelijk de vochtige lucht zich gewoon verspreiden over de rest van je woning.

De ventilator kan je best plaatsen daar waar het vochtprobleem het grootst is. Bijvoorbeeld boven het bad en/of de douche.
De badkamer ventilatie is ideaal wanneer de luchttoevoer daar zover mogelijk vandaan ligt. Alleen dan ontstaat een zo effectief
mogelijke doorstroming.
Maar in de praktijk wordt de plaats van de ventilator vaak voor een deel bepaald door het type ventilator dat wordt gekozen.
Zo zal een raamventilator altijd in een venster geplaatst worden en een kanaalventilator op een ontluchtingskanaal.
Voor de luchttoevoer blijft echter gelden: zover mogelijk van de ventilator vandaan. Logisch eigenlijk. Want zit de toevoer pal naast de ventilator dan zou de verse lucht immers meteen weer verdwijnen.

Bij een ventilatiesysteem over de volledige woning heb je doorgaans weinig mogelijkheden om de badkamer ventilatie apart te regelen. Dit is een zonde, want net in die ruimte zal de vochtigheidsgraad zeer sterk schommelen.
Doorgaans is er wel de mogelijkheid om een zogenaamde "boost"-functie te activeren. Hierdoor zal de ventilator een bepaalde tijd
sneller draaien waardoor er meer lucht wordt afgezogen. Een klein nadeel hierbij is wel dat er dan over de volledige woning extra lucht wordt afgezogen.
Bij sommige soorten ventilatoren kan je ook een luchtvochtigheidsmeter aansluiten. Wanneer de luchtvochtigheid dan boven een bepaalde waarde stijgt,
wordt de boost-functie automatisch geactiveerd. Wanneer de vochtigheid opnieuw is gedaald, slaat deze terug af.

Deze functies zijn iets gemakkelijker in te stellen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een aparte ventilator in de badkamer. Hierbij kan het handig zijn de ventilator te sturen met de badkamerverlichting.
Zo is het mogelijk om de ventilator te laten draaien zodra het licht wordt aangestoken.
Nog beter is een systeem met aanloopvertraging en nalooptijd. Dit zorgt er voor dat wanneer het licht wordt aangestoken, de ventilator pas aanslaat na een bepaalde, voorgeprogrammeerde tijd. Anderzijds wordt er met de nalooptijd voor gezorgd dat de ventilator niet onmiddellijk afslaat wanneer het licht wordt uit geschakeld.
De dampen blijven namelijk doorgaand nog een eind langer hangen.
Deze systemen kunnen ook handig in het toilet.