Elektriciteit leggen

elektriciteit leggenLaat je zeker niet afschrikken door de warboel van draden en kabels op de foto's.
Het is meestal moeilijk om uiteindelijk de stap te durven zetten naar het volledig zelf leggen van de elektriciteit in een woning, maar het lijkt veel moeilijker dan het is.

Als je een goede gids: de cursus elektriciteit voorhanden hebt, wordt het elektriciteit leggen een kinderspel. Stap voor stap wordt er namelijk met vele foto's en tekeningen in uitgelegd wat, hoe en in welke volgorde je het moet doen.

Hieronder wordt zeer kort uitgelegd welke stappen je moet doorlopen.

  • Teken eerst op een grondplan van je huis af welke aansluitingen waar moeten komen. Dit zijn dus alle lichtpunten (lampen), stopcontacten, schakelaars, ...
  • Het is aangeraden om maximum acht lampen en of stopcontacten op één kabel aan te sluiten. Welke acht je op één kabel wil aansluiten kan je aanduiden om ze reeds te verbinden met een lijntje.
    Dit lijntje wordt dan later ook de kabel waarmee ze verbonden zullen worden. Een voorbeeld hiervan zie je op deze tekening.
  • Eens je de aansluitingen op je grondplan hebt getekend kan je starten aan de basis van het elektriciteit leggen.
    Je tekent hierbij die zelfde aansluitingen af op de muren en het plafond van je woning. Dit kan je bijvoorbeeld doen met krijt of met een stift. Voor de stopcontacten kan je er best direct ook bij schrijven voor welk toestel ze moet dienen.

  • Zeker in de keuken is dit aan geraden. Dit omdat daar toestellen staan die veel stroom verbruiken zoals het fornuis en een oven. Voor die toestellen voorzie je later dan best een aparte elektriciteit kabel rechtstreeks van de zekeringkast naar het toestel.

    elektriciteit aftekenen
  • Daarna kan je overgaan tot het uitslijpen van de afgetekende aansluitingen en de sleuven, waar nadien de kabels zullen worden in gelegd. Dit kan je doen met een gewone slijpschijf of een dubbele slijper. Voor het uitkappen kan je best een beitelhamer gebruiken.
  • Eens dit is gebeurd kan je de inbouwdoosjes (of "potjes") inmetselen. Omdat mortel niet erg snel droogt kan je hiervoor best een snelgips gebruiken. Wanneer je hier nog nooit mee hebt gewerkt, maar er dan zeker niet te veel ineens. Zoals de naam al aanduidt, droogt het snel, waardoor het ook snel opdroogt en onwerkbaar wordt.

    elektriciteit sleuven
  • Eens dat achter de rug is kan je starten met het elektriciteit leggen. Hiervoor gebruik je best voorbedrade buizen te gebruiken.
    Dit zijn buizen die je in alle richtingen kan plooien, waar de kabels reeds in zitten. Je moet ze er achteraf dus niet meer doortrekken. Dekabels benoemenze zijn tegenwoordig in elke doe-het-zelf zaak te koop.
    Bij het leggen van de elektriciteit kabels start je best bij de zekeringkast, en ga je over de grond naar de uitgekapte sleuf. Daar knip je de buis met de draden af. Je knipt de buis en de kabels altijd best een kleine 20cm te ver af. Het is beter later de kabels wat te moeten inkorten, dan tekort te hebben. Reken steeds ook voldoende kabel aan de zekeringkast, zodat je nadien niet in de problemen raakt.
    Benoem zeker aan de zekeringkast ook de kabels door gewoon hun functie met een stift op de buizen te schrijven. Plooi de kabels ook over de buis, zodat je ze nadien niet per ongeluk in de buis kan trekken.
    Kabes vastleggen
    Het vast maken van de kabels op de vloer gebeurd met pluggen.
    Er bestaan enkele en dubbelde pluggen met een boog waar de buis onder komt. Je kan ook de zwarte pluggen gebruiken of gewone schroeven en pluggen om een bandijzer vast te leggen.Hiermee kan je vele kabels ineens vast maken. Vooral aan de zekeringkast kan dit handig zijn.



  • Eens alle kabels er liggen en via de sleuven door het inbouwdoosje komen,kan je de sleuven terug dicht metselen. Hiervoor kan je opnieuw snelgips of mortel gebruiken.
    Onder het asfaltpapier mag je geen gips gebruiken omdat dit vocht zou opzuigen. Het resultaat zou er ongeveer zoals op deze foto moeten uitzien.

    Kabes inmetselen
  • Kabes plakwerkEens alles goed vast ligt, kan je alles klaarmaken voor de plakwerken van de woning. Maak met een mes sneetje in de buis onderaan in het potje. Neem de buis vast en draai hem rond. De buis zal nu los scheuren. Draai de kabels in een rolletje en stop ze in het potje. Doe dit pas wanneer het metselwerk hard is en de buis dus al stevig in de muur vast zit! De buizen die gewoon uit de muur of uit het plafond komen voor de verlichtingen laat je best zo. Snij ze dus niet af. Indien je spotjes wil plaatsen zorg er dan voor dat de gaten ook al geboord zijn. Hiervoor kan je best gebruik maken van een klokboor.
  • Nadat het pleisterwerk is gebeurd zit alles mooi weg gewerkt en is dit het resultaat. Bovenaan zie je de buizen uit de muur komen voor de verlichting in de keuken. en de aansluiting van de dampkap. Je ziet ook dat het pleisterwerk niet tot helemaal onderaan de vloer komt. Dit opnieuw omdat, mocht deze onder het asvaltpapier zou komen, deze vocht zou opzuigen.

    plakwerk
  • Tijdens deze werkzaamheden is het aangeraden om te starten met het maken van een elektriciteit schema met de bijhorende elektriciteit symbolen.
    Dit maakt het aansluiten in de zekeringkast ook makkelijker.

TIP! In de cursus elektrische installaties wordt alles, onder meer door middel van een compleet stappenplan, alles nog veel meer uitgelegd.
Ook de aansluiting in de verdeelkast en het voldoen aan de wettelijke bepalingen worden volledig behandeld. Kortom, een echte aanrader!